Wat U moet weten over WIJN

Voorwoord

Al eeuwenlang zoeken dichters metaforen om het onbeschrijflijke genot van een goed glas wijn weer te geven. Wijn is een cultuurproduct dat inspireert, gelukkig maakt en de gedachten vrijmaakt. Wijn doet verbroederen en dat merken we als we wijn serveren bij lekkere gerechten. 

Vermoedelijk is wijn de enige drank die door de eeuwen heen altijd op veel belangstelling mocht rekenen. Geen drank heeft zoveel variëteiten, soorten smaken en nuances. Daarom leren wijnproevers (kenners of amateurs) wijn kennen tijdens wijnproeverijen (georganiseerd of thuis) waar ze een weg zoeken in het labyrint aan kleuren, geuren en smaken.

Image titleDe invloed van de natuur, het klimaat, de druif, de smaak van de bodem en het werk van een ernstige wijnbouwer, het zijn belangrijke elementen die we terugvinden in de geur en de smaak van wijn. Proef en geniet!

In onze webshop vindt u al de wijnen terug die verkrijgbaar zijn bij Bierhalle. We passen ons gamma ook jaarlijks aan in functie van de nieuwe jaargangen en betere selecties.

Bent u op zoek naar een meer exclusievere wijn, neem dan gerust met ons contact op. (mail naar info@bierhalle.be)



Enkele quizvraagjes:

- Weet u hoe u een wijn perfect kan proeven?

- Kent u de meest voorkomende defecten of gebreken bij wijnen?

- Weet u welke de verschillende wijntypes zijn?

Zie hieronder en u krijgt het antwoord.

Wijnproeven

De eerste "klassieke" regels voor het wijnproeven werden vastgelegd aan het einde van de 17de eeuw door Talleyrand, de beruchte diplomaat van Napoleon. Talleyrand was de eerste die bepaalde regels op papier zette.

"Hou eerst het glas tegen het licht. Laat vervolgens de wijn walsen in het glas om zijn diepste geuren prijs te geven. Zet daarna het glas neer om de geuren te analyseren, dan pas wordt de wijn geproefd, waarbij hij van links naar rechts, van voor naar achteren door de mond rolt.

Waar het om gaat bij het wijnproeven: genieten en de vele nuances in wijn ontdekken en bijhouden om daarna opnieuw te vergelijken met nieuwe ervaringen. 

Waarmee moet je rekening houden wij het wijnproeven?

De omgeving.

Proeven doen we best in een rustige omgeving zonder afleiding van lawaai en andere geluiden. Een belangrijk aspect is de verlichting: het beste licht is daglicht of een goede tl-verlichting. Om goed te kunnen ruiken moet de ruimte ook goed verlucht zijn en mag de omgeving niet te warm of te koud zijn. 

Voor die objectieve waarneming is het aan te raden om een witte achtergrond te gebruiken zoals een wit tafelkleed, papier of witte placemats. Wie veel wijnen wilt proeven en het lang wil volhouden, zorgt best ook voor spuwemmers.

De glazen.

Een goed proefglas is tulpvormig met een kleine opening waardoor de aroma's beter in het glas blijven, helderwit en heeft altijd een steel, waardoor de proever nooit de kelk van zijn glas moet aanraken. Op deze manier komen geen vetvlekken op de kelk en wordt de wijn ook niet te snel opgewarmd door de warmte van de handen.

Temperatuur van de wijn.

De serveertemperatuur van een wijn heeft een grote invloed op de smaak van de geproefde wijnen.

Een witte wijn die rechtstreeks uit de koelkast komt, is te koud om goed te kunnen proeven. Door de intense koude worden aroma's en smaak onderdrukt. Rode wijn die te koud geserveerd wordt, is vaak streng en wrang. De tannines of looizuren in de wijn worden immers door de koude temperatuur versterkt. Sommige rode wijnen die weinig of geen tannines bevatten, zoals jonge Bourgognes, Beaujolais of Pinot Noir kunnen frisser worden geserveerd.

Het is ook goed om rekening te houden met het alcoholgehalte van een wijn. Een hoog alcoholgehalte, zoals bij vele rode wijnen uit warme gebieden, wordt bij voorkeur fris gedronken, tussen 14 en 16°. Wijn, hetzij rood of wit, die te warm geserveerd wordt, versterkt de alcoholdampen en laat meer alcoholdampen vrij waardoor de wijn zwaar en log smaakt.

De juiste serveertemperatuur hangt af van het wijntype:

Mousserende wijnen10 tot 12°
Lichte, frisse witte wijnen10 tot 12°
Complexe, aromatische witte wijn12 tot 14°
Licht fruitige frisse rode wijn14 tot 16°
Complexe rode wijnen met stevige tannines16 tot 18°
Rosé12 tot 14°
Versterkte wijnen, stijl port, madera en sherry10 tot 12°

Opbouw van een degustatie.

De volgorde en opbouw van een degustatie is van belang om goede conclusies te maken. De lichtste wijnen worden eerst geproefd. Als alle wijntypes worden geproefd begin je best met de droge witte wijnen, gevolgd door mousserende wijn. Daarna de roséwijnen, gevolgd door lichte fruitige rode wijn en daarop de krachtige rode wijnen. Op het einde worden de zoete en versterkte wijnen geproefd. Krachtiger en heel kruidige witte wijnen zoals een gewürztraminer, sherry en droge madera mogen na rode wijnen geserveerd worden.

Het bewaren van wijn.

De eerste voorwaarde om wijn te bewaren, is een koele omgeving met een constante temperatuur. Temperatuurschommelingen zijn absoluut af te raden om wijn te bewaren. Ideaal is 12°C waarbij de wijn traag evolueert en evenwichtig rijpt. Een warmere omgeving is op zich niet negatief, je flessen wijn zullen gewoon sneller op dronk zijn.

Een goede bewaarplaats voor wijn is schokvrij en moet ook trillingsvrij zijn. Trillingen zullen de wijn sneller doen evolueren.

Een ander aspect nodig om wijn te bewaren is een hoge vochtigheidsgraad, van 60 à 75%. Een handig hulpmiddel is een bakje met keitjes en zand, waarin regelmatig water wordt gegoten. De verdamping zorgt voor een hogere vochtigheid in de kelder.


Meest voorkomende gebreken bij wijnen

Dankzij de moderne technologie die wordt gebruikt, zijn er steeds minder wijnen met defecten of gebreken. De meeste defecten of gebreken die in een wijn kunnen voorkomen, zijn gemakkelijk met het oog of met de neus op te sporen.

Zure wijnen:

Zijn wijnen die naar azijn ruiken als gevolg van een teveel aan azijnzuur. Dit defect komt soms voor in wijnen met een laag alcoholgehalte die slecht gestabiliseerd zijn.

Geoxideerde wijnen:

Geoxideerde rode wijnen hebben een dof, weinig glanzend aanzicht, met overmatig bruine tinten voor hun leeftijd. Hun aroma is flauw en krachteloos, en meestal hebben ze een zuurzoete smaak die doet denken aan karamel. Bij witte wijnen is de kleur ook doffer dan normaal bij dit soort wijnen. Visueel kunnen zij een sterk geel, bijna amber vertonen. Hun smaak zal wrange herinneringen oproepen, met een plat, krachteloos en alcoholisch aroma.

Kurkige wijnen:

De overheersende reuk van de wijn is schimmel, vocht en kurk. De kurkige wijnen zijn gemakkelijk te identificeren aan de hand van hun reuk en smaak.

Opgelet: Ook wijn met schroefdop of kunststofkurk kan een kurksmaak hebben. Dit is zeer zeldzaam, maar kan komen doordat de schimmel verantwoordelijk voor de kurksmaak, aanwezig is tijdens het bottelen.


Een greep uit het gamma van de Bierhalle

Image title

Al onze wijnen vindt u in onze webshop en uiteraard in onze winkel!

Santé!

Laden
Laden